میلگرد، به مقاطع فولادی گفته می‌شود که در پروژه‌های صنعتی و ساختمان‌سازی کاربرد بسیاری داشته و وظیفه افزایش مقاومت بتن و تقویت استحکام سازه را بر عهده دارند. میلگردها در انواع مختلفی ساخته می‌شوند و به طور کلی می‌توان آن‌ها را به دو دسته میلگرد ساده و آجدار تقسیم کرد. میلگرد آجدار بیشتر در ساختمان‌سازی کاربرد داشته و میلگرد ساده در صنایع مختلف جهت تولید ابزارآلات استفاده می‌شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا بررسی کنیم که میلگرد آجدار چیست، چه انواعی دارد و برای چه اهدافی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

میلگرد آجدار چیست؟

میلگرد آجدار همانطور که از اسمش پیداست، نوعی میلگرد پرکاربرد در صنعت ساختمان‌سازی است که روی سطح آن برجستگی‌ها و فرورفتگی‌هایی دیده می‌شود. این برجستگی‌ها و فرورفتگی‌ها آج نام دارند. سطح مقطع میلگرد آجدار دایره‌ای شکل و توپر بوده و سطح آجدار آن به منظور چسبندگی بهتر بین بتن و فولاد تقویتی بدین شکل طراحی شده است. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری در مورد انواع میلگرد به دست آورید می‌توانید مقاله «میلگرد چیست و انواع آن کدامند» از سایت آهن گستر سدید را مطالعه کنید. طرح آج روی این میلگردها مشخصات خاصی ندارد، اما فاصله بین برآمدگی‌ها و ارتفاع آن‌ها باید طبق استانداردهای تعریف‌شده ایجاد شوند. آج‌ها می‌توانند شکل یکنواخت یا مارپیچ، دوکی یا مرکب داشته باشند.

میلگردهای آجدار را می‌توان به روش نورد گرم تولید کرد. برای این کار، ابتدا شمش فولادی با پایه کربن را تا دمای سرخ شدن داغ می‌کنند تا ذوب شود. سپس این فولاد مذاب را داخل قالب‌های باریک و گرد می‌ریزند تا سطح مقطع طولی و عرضی شمش کاهش یابد و محصول نهایی شکل مورد نظر را به خود بگیرد. طی این مراحل می‌توان با عبور دادن میلگرد از چندین غلتک، سطح آن را آجدار ساخت. در نهایت مقاطع فولادی ساخته‌شده را به طول‌های متغیر برش داده و به مرحله کنترل کیفی منتقل می‌سازند.

ویژگی‌ها و مزایای میلگرد آجدار

اما ویژگی‌ها و مزایای میلگرد آجدار چیست؟ میلگردهای آجدار این قابلیت را دارند که بدون ترک خوردگی یا شکست، تا ۱۸۰ درجه خم شوند. ویژگی ساختاری آن‌ها به گونه‌ای است که امکان جوش دادن آن‌ها با فلاش الکتریکی (جوش قوسی و لب به لب) وجود دارد. سطح آجدار این مقاطع فولادی، پیوستگی بهتری با سیمان ایجاد کرده و تاب‌آوری کلی سازه را افزایش می‌دهد.

با استفاده از این محصولات کاربردی، می‌توان هزینه تقویت و استحکام سازه را تا ۳۰ الی ۴۰ درصد کاهش داد. میلگردهای آجدار همچنین معمولاً از فولاد حرارت‌دیده ساخته می‌شوند که آن‌ها را در برابر زنگ‌زدگی مقاوم می‌سازد. در نهایت باید گفت که خم کردن، فیکس کردن و بازرسی میلگردهای آجدار بسیار ساده بوده و می‌توان از آن‌ها برای تمام سازه‌های بتنی تقویت‌شده استفاده کرد. این میلگردها قابلیت بازیافت به عنوان اوراق ضایعات را نیز دارا هستند.

انواع میلگرد آجدار

میلگردها در کشورهای مختلف بر اساس استانداردهای متفاوتی طبقه‌بندی می‌شوند. در کشور ما نیز می‌توان انواع میلگرد آجدار را در دسته‌های زیر قرار داد:

میلگرد آجدار استاندارد A2

خواص سختی‌پذیری و قابلیت شکل‌پذیری آن به شکل قابل توجهی بالا بوده و به دلیل کم بودن عنصر کربن در آلیاژ آن، قابلیت خم‌پذیری بالایی نیز دارد. آج‌های آن عمدتاً به صورت موازی و فنری شکل طراحی شده‌اند و در خاموت‌زنی و مصارف ساختمانی از آن‌ها استفاده می‌شود.

میلگرد آجدار استاندارد A3
تُرد و سخت بوده و آج‌های آن به شکل جناغی و پیچیده هستند. این نوع میلگرد، مناسب‌ترین میلگرد آجدار برای صنعت ساختمان‌سازی است. جوشکاری بر روی میلگرد آجدار A3 ممنوع بوده و در سازه‌هایی که دارای تغییر شکل (از جمله شکل‌هایی با زوایای تند) هستند، نباید از آن‌ها استفاده کرد.
میلگرد آجدار استاندارد A4
این جدیدترین استاندارد در انواع میلگرد آجدار بوده که آج‌های آن به شکل مرکب تعبیه شده‌اند. میلگرد آجدار A4 را می‌توان در رده محصولات سخت قرار داده و با استفاده از آن، وزن سازه را کاهش داد.
کاربردها و موارد مصرف میلگرد آجدار
همانطور که گفته شد، این دسته از میلگردها به دلیل ویژگی‌ها و خواصی که دارند، بیشتر در صنعت ساختمان‌سازی به کار می‌روند؛ اما در پاسخ به سوال کاربرد میلگرد آجدار چیست، می‌توان موارد زیر را نام برد:
افزایش نیروی برشی
هنگام بتن‌ریزی کف سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد
در بتن‌ریزی دیوارها کاربرد دارد
فونداسیون را تقویت کرده و مقاومت بتن را افزایش می‌دهد
علاوه‌بر این، از میلگرد آجدار می‌توان چندین نوع محصول میانی تولید کرد که این محصولات نیز در مسلح کردن بتن کاربرد دارند. از جمله این محصولات می‌توان به خاموت، سنجاقی، رکابی و عصایی اشاره کرد.
سوالات متداول
میلگرد آجدار چه تفاوتی با میلگرد ساده دارد؟
میلگرد ساده از فولاد نرم تشکیل می‌شود و سطح صافی دارد. این نوع میلگرد دارای استاندارد A1 بوده و بیشتر برای اهدافی مانند جوشکاری و آهنگری یا تولید ابزارآلات مختلف به کار می‌رود. این در حالی است که میلگرد آجدار روی سطح خود دارای آج بوده و در سازه‌هایی نظیر پل‌ها و سایر سازه‌های سنگین استفاده می‌شود. در مقاله «میلگرد ساده چیست؟ بررسی کاربردهای میلگرد ساده» می‌توانید اطلاعات بیشتری در مورد میلگرد ساده به دست آورید و تفاوت‌های آن با میلگرد آجدار را به کامل متوجه شوید.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.